روش زندگی صحیح برای افراد دارای مزاج سرد و خشک ( سوداوی )
- از پوست خود در هوای خشک محافظت نمایند. بدین منظور پوست خود را با روغن زیتون یا روغن کنجد چرب کنند.
- 15 -10 دقیقه پیاده روی بعد از شام مفید است. از مایعات به اندازه کافی استفاده کنند و هر روز یا یک روز در میان ، آب هویج و آب سیب میل کنند.
- حمام کردن با آب ولرم و ماساژ بدن با روغن های مناسب برای این افراد مفید است.
- هر 12 ساعت ، بینی خود را با کمی روغن بادام شیرین طبیعی مرطوب کنند.
- به ورزش های خفیف ماننده پیاده روی بپردازند. سفرهای کوتاه بخصوص به مناطق مرطوب معتدل برای ایشان توصیه می شود.
- دستور تنفس طبی را صبح زود و بعدازظهرها انجام دهند.
- حدود ساعت 10 شب به رختخواب بروند.
- حدود 7-6 ساعت استراحت کنند. نیم ساعت چرت بعد از ناهار نیز اشکالی ندارد.
- از هوا ، محیط و فعالیت هایی افزایش دهنده ی سردی و خشکی خودداری کنند.
- از مصرف غذاهای یخ زده ، مانده و کنسرو شده خودداری کنند.
- از بی خوابی و کم خوابی خودداری کنند.
- از غم ، تنهایی ، تفکرات دقیق ، نگرانی بیش از اندازه که موجب تشدید علایم سوداوی می شوند ، بپرهیزند.
- از هوای سرد و خشک پاییز اجتناب کنند.
- مصرف مواد سرد و خشک را ( نمودار تغذیه زیر ) کاهش دهنده و بیشتر از غذاهای نمودار 1 و 2 استفاده کنند. البته مصرف زیاد مواد گرمی بخش قوی ماننده فلفل ، سیر ، پیاز ، زنجبیل و ... نیز برای ایشان مناسب نیست و بهتر است از مرطباتی استفاده کنند که دارای اندکی گرمی نیز باشند.
مزاج سرد و خشک و استعداد بیماری ها
افراد سرد و خشک ( به اصطلاح غلط ، سوداری مزاج ) درصورت عدم رعایت دستورها ، استعداد بیشتری برا یبروز علایم و بیماری های زیر دارند:
افسردگی ، بی خوابی ، لخته شدن خون ، آترواسکلروز ، بواسیر ، نفخ ، درد معده ، یبوست ، خشکی پوست ، ترک پوست.
جدول تغذیه مزاج های سرد و خشک
|
غذا ها و نوشیدنی هایی که مصرف مستمر یا زیاده روی در مصرف آنها
برای افراد با مزاج سرد و خشک مناسب نیست.
|
گوشت ها و غذاها
|
گوشت گاو و گوساله ،خوک ،شتر مرغ و ماهی (همه انواع )،سیرابی ،پاچه ،صدف ،سویس و کالباس
|
سبزیجات
|
کلم ،گل کلم ،سیب زمینی ،گوجه فرنگی ،قارچ ،نخود سبز ،لوبیا سبز، بادمجان
|
میوه
|
تمام میوه جات ترش،لیمو، آب لیمو،آلو، انارترش ،پرتقال، گریب فروت ،توت فرنگی ،تمشک
|
غلات و حبوبات
|
ذرت (بلال) ، ارزن ،جو ،نخودفرنگی ،عدس
|
لبنیات
|
شیر، ماست ،کشک
|
چاشنی ها
|
آلو ،تمرهندی ،رب ،آبلیمو ،آب غوره ،لیمو عمانی
|
نوشیدنی ها و طعم دهنده ها
|
آب میوه ترش، چای پررنگ، قهوه، شیر ترش، یخ ، ترشی، سرکه ، سس گوجه
|


منبع : کتاب مروری بر طب سنتی ابرانی