روش زندگی صحیح برای افراد دارای مزاج سرد و تر ( بلغمی )
- حتی المقدور روزانه فقط 2 وعده غذا میلی کنند زیرا توانایی دستگاه گوارش افراد سرد و تر کم است و لازم است حداقل حدود 12-10 ساعت بین دو وعده غذایشان فاصله باشد. اگر دربین وعده ها غذایی احساس گرسنگی کردند مقدار کمی میوه ماننده سیب ، گلابی و به یا سالاد همراه مقدار مناسبی روغن زیتون و پودر آویشن میل کنند. غذای آنان باید سرشار از پروتئین و فبیر باشد ( شامل تخم مرغ، گوشت ، میگو و جگر). در زمستان و شب ها در مصرف غذاهای سردی بخش احتیاط کنند.
- از مصرف آب ، نیم ساعت قبل از غذا تا 2-1 ساعت پس از غذا خودداری کنند.
- ورزش و فعالیت جسمی منظم برای آنان توصیه می شود.
- راه رفتن به مدت 15-10 دقیقه پس از شام برای این افراد مفید است.
- حداکثر 8 ساعت خواب برایشان مناسب است. این افراد باید سعی کنند هنگام سحر از خواب برخیزند تا از تولید بلغم اضافی خودداری شود.
- از خواب و استراحت بیش از اندازه و کم تحرکی که موجب افزایش سردی و تری می شوند پرهیز کنند.پوشیدن لباس مناسب و گرمای کافی بخصوص در هوای مرطوب توصیه می شود.
- خوابیدن در طی روز و همچنین یک ساعت قبل از غروب در همهً مزاج ها ، به ویژه در این افراد بسیار زیان آور است و بلغم را افزایش می دهد و موجب سنگینی سر و التهاب سینوس ها و کند شدن افعال مغزی می شود.
- مصرف غذاهای سرد و تر را (جدول تغذیه زیر) بخصوص در هوای سرد کاهش دهند و بیشتر از غذاهای نمودارهای 1 و 2 استفاده کنند.
مزاج سرد و تر واستعداد بیماری ها
افراد سرد و تر ( به اصطلاح غلط ، بلغمی مزاج) در صورت عدم رعایت دستورها ، استعداد بیشتری برای بروز اختلالات و بیماری های زیر دارند:
عطسه ، سردرد ، کاهش حافظه ، صرع ، پرخوابی ، آسم ، سینوزیت ، التهاب و بزرگ شدن لوزه ها ، ضعف هضم ، ریفلاکس معده به مری ، شب ادراری ، دردها و التهاب های مفصلی ، ترشحات زنانه ، تاًخیر در پریود.
جدول تغذیه مزاج سرد و تر
|
غذا ها و نوشیدنی هایی که مصرف مستمر یا زیاده روی در مصرف آنها
برای افراد با مزاج سرد و تر مناسب نیست
|
گوشت ها و غذاها
|
گوشت گاو، ماهی ، آش رشته، اسفناج و ماست
|
سبزیجات
|
خیار، کدو، چغندر، کاهو، اسنفناج ،گشنیز ،گوجه فرنگی
|
آجیل و میوه جات
|
هندوانه ،توت فرنگی ،کیوی ،مرکبات
|
غلات و حبوبات
|
دانه کدو تنبل، تخم خیار، تخم هندوانه، تخم کدو، تخم کاهو ،تخم کاسنی ،نشاسته
|
لبنیات
|
شیر ، ماست ، پنیر، کشک ، دانه انگور، جو
|
چاشنی ها
|
سماق ، غوره ، لیموعمانی
|
نوشیدنی ها و طعم دهنده ها
|
دوغ ، لیمونات، شربت آلبالو، شربت عناب
|


منبع : کتاب مروری بر طب سنتی ابرانی